49 prípradov jazdy pod vplyvom alkoholu zaznamenali v Trnavskom kraji

18.02.2013 Trnava

Trnava - V cele policajného zaistenia skončil vodič Renaultu. V nedeľu o 08.55h jazdil po Špačinskej ulici v Trnave, pričom policajtom pohotovostnej motorizovanej jednotky sa niečo nezdalo, tak ho zastavili. Počas kontroly policajti vodiča podrobili dychovej skúške na alkohol, ktorou mu namerali 1,88 mg, čo je v prepočte 3,92 promile alkoholu. 33 ročný Peter z Trnavy viedol vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť, preto mu polícia ďalšiu jazdu zakázala. Nakoľko svojim konaním mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť
značnú škodu na majetku, poverený príslušník ho obvinil z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Podľa zákona je možné uložiť za takýto skutok trest odňatia slobody na jeden rok.
Polícia v Trnavskom kraji odhalila v uplynulom týždni 49 prípadov jazdy pod vplyvom alkoholu (spolu do jedného aj nad jedno promile). V 31 prípadoch jazdili pod vplyvom alkoholu vodiči motorových vozidiel, v 18 prípadoch cyklisti.
Jazda pod vplyvom alkoholu je jedným z porušení pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, ako aj jednou z častých príčin dopravných nehôd. Alkohol znižuje pozornosť vodičov, má za následok ďalšie možné porušenia pravidiel cestnej premávky, nebezpečne znižuje reakčnú schopnosť v prípade kolízií. Dopravné nehody pod vplyvom alkoholu sa neraz končia tragicky a doplácajú na ne aj nevinní účastníci.
 

Vyberte región